راههایی برای دانش آموزان جهت مطالعه صحیح
؟ از شما مى خواهم كه يك روش صحيح مطالعه را به من بياموزيد؛ زيرا با اينكه درس زياد مى خوانم، باز هم نمره هاى خوبى نمى گيرم و درسى را كه مى خوانم فردا آن را به خوبى به ياد نمى آورم و براى امتحان هم نبايد كمتر از2 بار بخوانم؛ زيرا اگر يك بار بخوانم، فراموش مى كنم. از شما خواهش مى كنم كه مرا در روش صحيح راهنمايى كنيد تا بتوانم در درس هايم موفق باشم.
_ يك مطالعه موفق، بايد در حال آرامش و بدون اضطراب صورت بگيرد تا رضايت بخش و ثمربخش باشد. براى اين كه به اين سؤال شما پاسخ كاملى داده باشيم، برخى از نكات مهم وكلى را درباره مكان، روش، كارآيى، تمركز و سرعت مطالعه به ترتيب، بيان مى كنيم تا با به كارگيرى آنها، مشكل خود را برطرف كنيد.
مكان مطالعه
1- برخى افراد ترجيح مى دهند در سكوت مطالعه كنند و برخى در سروصدا، بعضى صندلى راحتى را مى پسندند و بعضى دراز كشيدن يا نشستن رسمى را، اصلاً وسواس به خرج ندهيد و درهر حالتى كه راحت تر هستيد، مطالعه خود را آغاز كنيد.
2- اگر مكان مطالعه شما كمى آشفته و به هم ريخته است، مرتب كردن آن را به نيم ساعت پس از مطالعه موكول كنيد؛ زيرا در اينصورت، در حين مرتب كردن اتاق، به مطالبى كه مطالعه كرده ايد، فكر خواهيد كرد و زمان مفيدى را از دست نخواهيد داد.
3- گاهى اوقات از مكان هاى استثنايى و هيجان انگيز استفاده كنيد تا مطلبى كه مطالعه مى كنيد، همراه آن خاطره در ذهن شماماندگار شود؛ مثلاً در يك شب بارانى با يك چتر و يك چراغ قوه زير باران رويد و مطلب را مطالعه كنيد و يا در يك مكان تاريخى و قديمى، به تفكر و مطالعه در مورد مطلب مورد علاقه خود بپردازيد.
4- اگر امكان داشته باشد، موضوع مورد مطالعه شما با مكانى كه انتخاب مى كنيد، هماهنگى و سنخيت داشته باشد. اين كار، به افزايش بهره ورى شما كمك بسيار مى كند. اين هماهنگى،شامل ابزار و لوازم مورد نياز نيز مى شود.
5- قبل از انتخاب محل مطالعه خود، چند خصوصيت مهم و ايده آل را براى مكان مطالعه، در ذهن خود فهرست كنيد تا راحت تر بتوانيد آن را بيابيد.
6- در مكان مطالعه شما، بايد راهى براى خيره شدن به دور دست وجود داشته باشد؛ زيرا توقف در مطالعه و چشم دوختن به بى نهايت، در افزايش كارآيى مطالعه بسيار سودمند است؛ حداقلگاهى به سقف اتاق خيره شويد.
7- هيچ گاه مطالعه خود را به حضور در مكان خاصى مشروط نكنيد؛ زيرا در اين صورت بهانه اى مى يابيد تا در ساير مكان ها از مطالعه بگريزيد. به ياد داشته باشيد كه در حقيقت مکان مطالعه، جايى است كه شما هستيد.
8- دقت كنيد كه ميزان نور، دماى محيط، شكل صندلى و ساير شرايط، در مكان مطالعه شما به گونه اى نباشند كه شما را خواب آلوده كنند.
9- تهويه خوب و اكسيژن زياد در مكان مطالعه، شرطى حياتى است.
روش مطالعه
1- به قول آدريل جانسون، خوب كتاب خواندن را نمى توان از خواص مادرزادى دانست. براى قرائت، بدون شك، پرورش خاصى لازم است.
2- بهترين روش كتاب خوانى، روشى است كه خواننده در اين كار بتواند زيبايى هاى چيزى را كه مى خواند، دريابد و به هنگام لزوم، معايب آنها را بفهمد و اين از راه پرورش و ممارست حاصل مى گردد.
3- در معانى كلماتى كه براى نخستين بار مى بينيد، دقت كنيد. بيهوده تصور نكنيد كه سياق مطلب، آن معانى را براى ما كشف مى كند. همان زمان، بهترين وقت براى رفتن به سراغ فرهنگ لغت است.
نکات مهم
نکاتی برای ایجاد تمرکز حواس
چند نكته مهم ديگر را نيز بر اين فهرست مى افزايد كه عبارتند از: ،« روش هاى تسريع در خواندن و درك » آقاى حق جو در كتاب
همان خواندن و نفهميدن و به عبارتى، عدم تمركز و عدم ارتباط، با مفهوم كتاب است.