دکتر مصطفی تبریزی در کتاب " درمان اختلالات دیکته نویسی " اشاره به سؤالاتی نموده اند که در برابر مواجهه معلم با دانش آموزش که با مشکل دیکته نویسی روبروست ، بیان می شوند . ایشان در برابر راه حل هایی که معلمان در برابر این مشکلات اتخاذ نموده اند ، بیان می دارند :
.... نصیحت و سرزنش به نتیجه ی مثبتی نخواهد انجامید اما اگر دانش آموز درس مورد نظر را بارها و بارها تمرین کند و شکل صحیح کلمه را بارها و بارها بنویسد ، و یا آن کلمه را بارها و بارها در داخل یک جمله به کار ببرد ، البته که با توجه به استعداد خویش ، نوشتن صحیح کلمه را خواهد آموخت و امکان اشتباه مجددش کاهش خواهد یافت . اما آیا تمرین های مکرر باعث یادگیری کودک در واژه های ویژه ای که تمرین کرده است ، می شود ؟ آیا این یادگیری به سایر درس ها و واژه ها نیز انتقال می یابد ؟ آیا برای یادگرفتن تمام واژه های تازه ، دانش آموز باید به همان میزان تلاش و تمرین و تکرار کند ؟ آیا راه حل ساده تر و مطمئن ترین وجود ندارد ؟
واقعیت این است که انواع اشتباهاتی که کودک مرتکب می شود از یک نوع و یک سنخ نیستند تا بتوان با اتخاذ یک روش همه ی آن اشتباهات را از بین برد و به پیشرفت وی اطمینان یافت .
برای دستیابی به یک راه حل ساده و امیدوار کننده ، بهتر است ابتدا با اجرای آزمون هوشی ، از طبیعی بودن هوش کودک اطمینان حاصل نماییم . اگر کودک در سایر درس ها و فعالیت هایش مثل سایر کودکان معمولی باشد ، به اجرای آزمون هوش نیاز نداریم . بعد از اطمینان از عادی بودن هوش دانش آموز باید اشتباهات دیکته های متعدّد دانش آموز را از روی دفتر دیکته وی یادداشت کنیم . به عنوان مثال اگر دانش آموز تا به حال 10 دیکته نوشته است ، تمام اشتباهاتی را که در آن دیکته ها مرتکب شده ، یادداشت کنیم و علت یا علل آن اشتباهات را بیابیم . برای بررسی عینی تر ،فرض می کنیم دانش آموزی در دیکته هایش مجموعاً شصت و پنج غلط داشته است . سپس آن شصت و پنج کلمه ای را که نادرست نوشته است و هم چنین دیکته ی صحیح همان کلمات را به این صورت یادداشت می کنیم :
( در این قسمت 65 مثال آورده شده است ، من از هر نوع اشتباه یک مورد برای شما آورده ام )
غلط درست نوع اشتباه
منزور منظور حافظه دیداری
مسباک مسواک حساسیت شنیداری
تجربها تجربه ها آموزشی
نهنفته نهفته دقت
بابا وارونه نویسی
( جا انداخته است ) آمد حافظه شنیداری
دید قرینه نویسی
مارد مادر حافظه ی توالی دیداری
رستم و سهراب نارسا نویسی
جانه خانه تمیز دیداری - دقت
..........اولین کار مربی و درمانگر این است که غلط های دیکته ی دانش آموز را یادداشت کرده ، تجزیه و تحلیل نماید و سپس نوع غلط ها را دسته بندی کند و با توجه به این که فراوانی غلط های دیکته ی دانش آموز به کدام یک از انواع غلط ا مربوط می شود ،برای درمان آن یک برنامه طراحی نماید .
شما مامان و باباهای مهربون میتونید این کتاب و تهیه و حسابی ازش استفاده کنید :)